Under två hektiska dagar var Jag, Johanna och Alva och representerade Power Shift på Stockholm +40, Partnership forum for sustainable development. Det var många unga representanter från hela världen där, vilket ledde till fantastiskt många kunskaps- och erfarenhetsutbyten. Tyvärr blev det inte mycket tid där vi unga kunde få föra fram våra åsikter direkt till beslutsfattarna, men vi fick tillfälle att göra det indirekt genom att delta i rundabord-samtal och ställa frågor under temasessionerna. Och så mingla förstås! Vi har officiellt bjudit in vår miljöminister Lena Ek och hon var, även om hon var stressad, rakt igenom positivt intresserad av projektet och lovade att komma om hon kan!

Kort sammanfattat fokuserade konferensen på tre huvudteman; Sustainable Innovations, Sustainable Production och Sustainable Living. Dessa tre diskuterades var för sig för att sedan vävas ihop och sammanfattas till ett dokument som politikerna ska ta med sig till Rio+20 i juni. Det dokument som sammanställdes hittar ni här. Viljan att förändra var under konferensen god, men oron för att ord inte ska gå till handling lös tydligt igenom hos de flesta av deltagarna. Rio+20 är en milstolpe, och det var lite av en ”det är nu eller aldrig känsla” som infann sig under konferensens sista timmar.

Men som EUs miljökommissionär Janez Potocnic sa under konferensens sista minister/stakeholder dialouge: ”When we go to Rio and beyond, we must not stick to ”yes we can”, and not even to ”yes we should”. We have to say ”yes we will”.

Konferensen finns sammanfattad i ett filmklipp nedan. Tack Johanna för det!

/Caroline

Rekommenderade nyheter